בצק פריך • המדריך המלא + מתכונים טעימים

  פורסם בתאריך   על ידי   14 תגובות

בצק פריך • המדריך המלא + מתכונים טעימים

מערכת היחסים שלנו עם בצק פריך היא ארוכה ומסובכת. אנחנו אוהבים אותו מלוח, מתוק ואפילו פרווה. אנחנו אוהבים את העוגיות, הטארטים והקישים הטעימים שיוצאים, עד כאן אין בעיה. הקושי שלנו מתחיל כאשר צריך לעבוד איתו. יש לנו את כל הציוד המתאים ומשטח עבודה מספיק גדול, אבל העבודה עם בצק פריך לפעמים מעוררת בנו פחד לא מוסבר.

מתכון לבצק פריך בסיסי

למרות שיש המון דברים לקחת בחשבון כאשר עובדים עם בצק פריך, הוא כולל רק 4 מרכיבים בסיסיים – קמח, קורט מלח, חמאה וחלמונים (או מים קרים). חשוב לשמור על בצק פשוט, את 4 המרכיבים הללו ניתן לזכור תמיד. כמובן שתמיד ניתן להוסיף לבצק פריך טעמים שונים (רוזמרין, אבקת סוכר, מלח וכד’..), אבל היום אנחנו מתמקדים ביסודות הבצק.

מתכון לבצק פריך מלוח בסיסי / פרווה
200 גרם קמח
100 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות / לפרווה השתמשו בתחליף לחמאה
1/2 כפית מלח
2 חלמונים

מתכון לבצק פריך מתוק בסיסי
200 גרם קמח
100 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות / לפרווה השתמשו בתחליף לחמאה
1/2 כפית מלח
2 חלמונים
4 כפות סוכר

מומלץ! מתכון לפאי פקאן מדהים בקלי קלות.

מרכיבים

הטריק לקבלת בצק פריך נוח לעבודה הוא ללמוד לתפעל את 4 המרכיבים כראוי כדי להשיג את התוצאה המושלמת, או אפילו תוצאה מספיק טובה – זה מה שמיוחד בבצק פריך, גם אם התוצאה לא מושלמת, הוא עדיין מדהים.



מרכיבים קרים.
ככל שמרכיבי הבצק יהיו קרים יותר, כך העבודה איתו תהיה קלה יותר.
קמח – בדרך כלל אנו לא נוהגים לצנן קמח, אבל בחום של יולי-אוגוסט, זה רק יכול לעזור.
מי קרח – בתור תחליף לחלמון או כשעובדים עם ידיים רטובות, חשוב לעבוד עם מים קרים מאוד, אפילו עם מי קרח אם ניתן.
חמאה – את החמאה לבצק פריך אנחנו רוצים קרה מאוד, כזאת ששההתה במקרר מספיק זמן. את החמאה יש לחתוך לקוביות בגודל של חצי אגוז.
*טיפ: כדי לקררם היטב, הכניסו את כל המרכיבים למקפיא למשך 5-10 דקות.

לישה

בעניין לישת הבצק הדעות חלוקות, יש שאוהבים ללוש בצק פריך ביד בזמן שאחרים נעזרים המיקסר. עצה שלנו – פשוט נסו את 2 השיטות ובחרו את המועדפת עליכם.

לישת הבצק ביד. 
נותן את השליטה הטובה ביותר, כך תוכלו לוודא שלא לשתם את הבצק יתר על המידה.

  1. הוסיפו לקערת הקמח חלק מקוביות החמאה כך שהן מכוסות לגמרי.
  2. החלו “לחתוך” או “לשפשף” את קוביות החמאה עם הקמח בין כפות הידים – המטרה היא להמיס את החמאה עם הקמח את החמאה עד שנוצרים פירורי בצק. המשיכו כך עד שנגמרות קוביות החמאה.
  3. כאשר נוצרו פירורי בצק, צרו חור במרכז התערובת והוסיפו את החלמונים.
  4. עכשיו לשים עד לכדי כדור בצק.
  5. עוטפים בניילון נצמד ומקררים אותו במקרר שעה עד שעתיים.
  6. מוציאים מהמקרר ומשטחים לעיגול גדול בקוטר התבנית (21), או למלבן לצורך קריצת עוגיות

לישת הבצק במעבד מזון.
אם יש לכם ידיים חמות, או שסביבת העבודה חמה יחסית, מעבד מזון יעשה את העבודה בצורה הטובה ביותר.

  1. במיקסר עם וו גיטרה מערבבים חמאה קרה עם סוכר ומלח.
  2. ממשיכים לערבב עוד כמה דקות עד שהסוכר נטמע בחמאה.
  3. מוסיפים חלמונים ומערבבים כדקה.
  4. מוסיפים את הקמח (בבת אחת) ומערבבים עד לקבלת כדור בצק, במידה והבצק פירורי זה גם בסדר.
  5. אם הבצק פירורי – מפזרים את פירורי הבצק על משטח העבודה ומהדקים היטב עד ליצירת כדור בצק.
  6. משטחים את הבצק הפריך לצורת עיגול עבה (כמו פיתה), עוטפים בניילון ומכניסים למקרר לשעה עד שעתיים לפחות.
  7. מוציאים מהמקרר ומשטחים לעיגול גדול בקוטר התבנית (21), או למלבן לצורך קריצת עוגיות.



דרך עבודה נכונה

זה נכון, בצק פריך נוטה להתפורר, אבל אם עובדים איתנו נכון אפשר להימנע מזה. הנה הדרך הנכונה לפתיחה נכונה של בצק פריך, העברתו ממשטח העבודה לתבנית, חיתוך וכד’..

עבודה עם בצק פריך – פתיחת הבצק.
את הבצק מרדדים על משטח (מקומח קלות). הטריק הוא לעבוד במהירות כך שהבצק לא יתחמם ולהשתמש בכמות קטנה מאוד של קמח (שימוש יתר בקמח עלול ליבש את הבצק)..

1. באמצעות מערוך, החלו לרדד את הבצק מהמרכז כלפי מעלה, תוך כדי הפעלת לחץ. החזירו את המערוך למרכז הבצק ורדדו לכיוון מטה. והמשיכו כך. מידי פעם, היפכו את הבצק ואם יש צורך, קמחו מעט את משטח העבודה בכדי למנוע מהבצק להידבק אליו.
2. כדי להעביר את הבצק ממשטח העבודה אל התבנית, גלגלו אותו על המערות ובעדינות רבה פירשו אותו בתבנית. לחצו בחוזקה כדי לוודא שהבצק מגיע עד לתחתית התבנית , וזאת מבלי ליצור חורים בבצק.
3. חיתכו את הקצוות המיותרים (השאירו כ- 10 ס”מ) וקררו את הבצק למשך 5 דקות במקפיא.
4. הוציאו את הבצק מהמקפיא והמשיכו לפי הוראות המתכון הרצוי.

הבצק מתפורר? לא נורא.
לעתים, מרקם של פירורים הוא המרקם הנכון להכנת המתכון, ולעתים הבצק פשוט מתפורר. טריק קטן ונחמד שלמדנו עם השנים יעזור לכם – כאשר הבצק מתפורר, אל תתייאשו! פשוט הניחו אותו על התבנית הרצויה והדקו חזק חזק עד שהפירורים יתחברו לבצק אחיד.



טיפים חשובים

אחרי שכבר למדנו איך להכין בצק פריך מוצלח, הגיע הזמן לקצת טיפים וטריקים שיעזרו לכם לשפר את הבצק שלכם עוד קצת.

טיפים, טריקים וטכניקות.

  • הטיפ הטוב ביותר שניתן לתת על בצק פריך הוא כמובן הקור – מרכיבים קרים = בצק פריך מוצלח.
  • עבודה מהירה תשמור על המרכיבים קרים, נוחים לעיבוד והתוצאה תהיה טוב יותר.
  • אם הבצק התפורר – לא נורא. פשוט הניחו את הפירורים על תבנית והחלו להדק אותם היטב.
  • שימוש בחלמון הוא לא חובה, אך הוא יספק לנו בצק פריך יותר ובעל מרקם עדין יותר.
  • שימוש במי קרח במקום חלמונים הוא אפשרי ויאחד את הבצק בצורה טובה גם כן.
  • מה ההבדל בין טארט לפאי? פשוט מאוד – פאי הוא טארט עם שכבת בצק פריך מעל למלית.

מתכונים עם בצק פריך

עכשיו שאתם כבר יודעם לעבוד עם בצק פריך, הגיע הזמן לחלק הכי כיף, המתכונים כמובן. מעוגיות בסיסיות ועד פאי מטריף – הנה כמה מתכונים מעולים עם בצק פריך:

למתחילים (ולא רק) – מתכון לעוגיות ריבה מבצק פריך

jam cookies

עוגיות סנדוויץ’ מבצק פריך

עוגיות הסנדוויץ’ המוכרות שכולם אוהבים כבר מזמן הפכו לעוגיות חובה לאירוח, הן יכולות לשמש כמתנה מעולה והן מדהימות ליד כוס קפה. כל בשלן מתחיל שעושה את צעדיו הראשונים בעולם האפייה מתחיל, בין היתר, עם עוגיות הריבה הנפלאות הללו.

הקלאסי – מתכון לטארט תפוחים מושלם

טארט תפוחים

טארט תפוחים ממכר

טארט התפוחים הקלאסי הוא הקינוח המושלם לכל ארוחה, הוא מלא ביופי וחן והטעם? נהדר! אז נכון שהוא מעט מסובך ונכון שהכנתו לוקחת זמן, אבל ביס אחד ממנו ואתם מתמכרים לטעמים.

הכי טעים – מתכון למגולגלות תמרים ואגוזים

crust dough dates Cookies

רולדת תמרים ואגוזים

עוגיות הרולדה מבצק פריך הממלאות תמרים, אגוזים, קינמון וכל טוב הן בין העוגיות הממכרות והטעימות ביותר. העוגיות הללו פופולריות במיוחד ומספיקה עוגייה אחת כדי להבין מדוע, מה גם שאלו עוגיות יחסית קלות להכנה ואל תשאלו על הריח שממלא את הבית…

החושני – מתכון לטארט פטל מבצק שקדים פריך

tart

טארט פטל מבצק שקדים פריך

אמנם בצק שקדים פריך נשמע קצת מאיים, אבל אם עובדים לפי המתכון אי אפשר לטעות. מתכון מפורט מאוד לטארט הכי סקסי בעיר. הוא יפה, הוא טעים והוא מעורר את כל החושים!

ויש גם מלוח – מתכון לכיסוני גבינה ממכרים

Cheese pastries

כיסוני בצק פריך במילוי גבינות

אם כבר בצק פריך מלוח, אז כדאי לכם להכין את הכיסונים המוצלחים הללו. שילוב של גבינה בולגרית וקשקבל עטופים במעטפת בצק פריך שנמס בפה. נשמע מגרה? יאללה למטבח.



הצלחתם לעבוד עם בצק פריך? ספרו לנו בתגובות ושתפו את המדריך עם חברים!

קטגוריות: אפייה, כללי

שיתוף

אולי יעניין אותך...

14 תגובות

  1. דבורה הייזר :

    נראה מעניין מאד

  2. חני :

    כיצד מכינים את הבצק הפריך על בסיס שמן?

    • היי חני, לא מומלץ להכין בצק פריך על בסיס שמן, החמאה בבצק הפריך היא שנותנת לו את המרקם הפריך בדיוק במידה הנכונה. במידה והחלפת החמאה בשמן היא לצורך בצק פרווה עדיף להשתמש במחמאה.

  3. בת שבע :

    בלישה ביד ,באיזה שלב שמים את הסוכר\מלח

  4. el1947dad :

    עם הגלגול לרולדה הבצק נשבר , מה עושים על מנת שלא ישבר בגלגול?

  5. שני :

    אפשר להשתמש בבצק פריך כתחתית לפשטידה?

  6. אפללו מזל :

    כיצד את ממירה לפרווה
    צודה
    במקום חמאה

  7. ניצה שעובי :

    כשהוא יוצא מהמקרר הוא קשה מאד ולא ניתן לרדד אותו אלא רק שהוא הפשיר, זה בסדר?

  8. רחל :

    אפשר מתכון לבצק פריך עם קמח מלא או כוסמין?

  9. טובה פלינק :

    האם יש לשמן תבנית לפני הנחת הבצק?

תגובות

כתובת האימייל שלך לא תפורסם בפומבי. שדות חובה מסומנים *


FoodisGood