בואו נודה על האמת, יש משהו קסום בפשטידה חמה וזהובה שיוצאת מהתנור. הניחוח שממלא את הבית, הציפייה לפרוסה הראשונה, והשילוב המנחם של מרכיבים שפשוט נועדו להיות יחד. פשטידת ברוקולי ותפוחי אדמה היא בדיוק כזאת: קלאסיקה שתמיד עובדת. היא יכולה быть תוספת מופלאה לשולחן השבת, בזכות היותה פרווה ומושלמת לצד כל מנה עיקרית, אבל היא גם עומדת בגאווה כארוחת ערב קלילה ומזינה או כארוחת צהריים מפנקת שאפשר לקחת לעבודה.
המתכון הבא הוא לא עוד מתכון. זהו ה-"שומר מסך" שלכם לפשטידה המושלמת – קלה להכנה, עם מרכיבים זמינים, ותוצאה שתמיד קוצרת מחמאות.
המתכון: פשטידת ברוקולי ותפוחי אדמה שתמיד מצליחה
היופי בפשטידה הזו הוא בפשטות שלה, אבל גם באיזון המדויק בין המרכיבים שיוצר מרקם וטעם בלתי נשכחים.
כל מה שצריך לפשטידה חלומית (תבנית עגולה בקוטר 24 ס"מ)
- 500 גרם פרחי ברוקולי, טריים או קפואים (אם משתמשים בקפוא, יש להפשיר ולסנן היטב מנוזלים)
- 4 תפוחי אדמה בינוניים, מזן המתאים לבישול (כמו דזירה או ויטלות)
- 1 בצל גדול, קצוץ דק
- 2 שיני שום, כתושות
- 4 ביצים L
- 1/2 כוס שמן קנולה
- 1/2 כוס מים (או חלב סויה לא ממותק למרקם עשיר יותר)
- 4 כפות גדושות קמח לבן (אפשר להמיר בקמח תפוחי אדמה למרקם נימוח יותר)
- 1 כפית אבקת אפייה
- 1 כפית שטוחה מלח
- 1/2 כפית פלפל שחור טחון טרי
- מגע הקסם: 1/4 כפית אגוז מוסקט טחון טרי
אופן ההכנה
- הכנת הירקות: תחילה, קלפו את תפוחי האדמה וחתכו לקוביות קטנות. בשלו אותם במים רותחים ומומלחים עד שהם מתרככים אך עדיין שומרים על צורתם (כ-10-12 דקות). סננו והניחו בצד לקירור קל. במקביל, חלטו את פרחי הברוקולי במים רותחים למשך 2-3 דקות בלבד, רק עד שהם מקבלים צבע ירוק עז. סננו היטב ומיד העבירו לקערה עם מי קרח לעצירת הבישול. זהו שלב קריטי לשמירה על צבע ומרקם הברוקולי.
- טיגון הבצל: במחבת רחבה חממו 2 כפות מהשמן וטגנו את הבצל הקצוץ על אש בינונית עד שהוא הופך שקוף וזהוב. לקראת סוף הטיגון הוסיפו את השום הכתוש לדקה נוספת של טיגון, עד שעולה ריח.
- הכנת הבלילה: בקערה גדולה, טרפו היטב את הביצים. הוסיפו את יתרת השמן, המים (או חלב הסויה), הקמח, אבקת האפייה, המלח, הפלפל ואגוז המוסקט. ערבבו רק עד לקבלת בלילה אחידה וללא גושים.
- איחוד המרכיבים: סננו שוב את הברוקולי וודאו שהוא יבש ככל האפשר. הוסיפו לבלילה את קוביות תפוחי האדמה, הברוקולי המסונן והבצל המטוגן. ערבבו בעדינות בעזרת מרית, רק עד שהירקות מצופים בבלילה.
- אפייה: חממו תנור מראש ל-180 מעלות. שמנו היטב את התבנית והעבירו אליה את התערובת. ישרו את החלק העליון.
- הזמן בתנור: אפו במשך 40-50 דקות, או עד שהפשטידה יציבה במרכזה, זהובה ויפה. הדרך הטובה ביותר לבדוק היא לנעוץ קיסם במרכז הפשטידה – הוא צריך לצאת יבש ונקי.
שדרוגים ותוספות: איך להפוך את הפשטידה לחגיגה של טעמים
אחרי שהבנתם את הבסיס, הגיע הזמן לשחק ולהתאים את הפשטידה לטעם האישי שלכם. הנה כמה רעיונות:
משחק של עשבי תיבול
רוצים להוסיף רעננות? הוסיפו לבלילה חופן פטרוזיליה קצוצה, עירית או שמיר טרי. הם יוסיפו צבע וניחוח נפלא שיקפיץ את הטעמים.
טוויסט של תבלינים
כדי להוסיף עומק, נסו להוסיף לבלילה כפית פפריקה מעושנת שתעניק טעם מעושן עדין, קורט כורכום לצבע צהוב עז, או חצי כפית אבקת בצל לחיזוק טעמי הבסיס.
תוספות מפתיעות
אל תפחדו לגוון! אפשר לשלב בפשטידה פטריות טריות שהקפצתם יחד עם הבצל, להחליף חלק מתפוחי האדמה בקוביות בטטה למתיקות מעודנת, או להוסיף חצי כוס גרגרי תירס (טריים או קפואים) שהילדים אוהבים.
למען הקראנצ'
כ-10 דקות לפני סיום האפייה, פזרו מעל הפשטידה מעט פירורי לחם מוזהבים, שומשום, קצח או גרעיני חמנייה. הם ייצרו שכבה עליונה פריכה וכיפית שתהווה ניגוד מושלם למרכז הרך.
סודות מהמטבח: טיפים של מקצוענים לפשטידה מושלמת
כדי להבטיח הצלחה בכל פעם מחדש, הנה כמה סודות קטנים שעושים הבדל גדול:
- הסוד למניעת פשטידה "רטובה": זהו סוד הזהב. הקפידו לסנן היטב את הברוקולי לאחר החליטה ואפילו לסחוט אותו קלות בידיים כדי להוציא עודפי מים. פשטידה רטובה נובעת כמעט תמיד מעודף נוזלים בירקות. גם אידוי הבצל לפני ההוספה מסייע לכך.
- מרקם אוורירי ולא דחוס: לאחר הוספת הקמח לבלילה, חשוב לערבב רק עד לאיחוד. ערבוב יתר מפתח את הגלוטן ועלול להפוך את הפשטידה לצמיגית ודחוסה במקום אוורירית ורכה.
- חשיבות המנוחה: זה אולי החלק הקשה ביותר, אבל תאמינו לי – זה עובד. תנו לפשטידה לנוח בתבנית כ-10-15 דקות אחרי שהיא יוצאת מהתנור. זה מאפשר לה להתייצב, והופך את החיתוך לפרוסות יפות ונקיות למשימה קלה בהרבה.
- הכנה מראש: רוצים לקצר תהליכים? אתם יכולים לבשל את תפוחי האדמה ולחלוט את הברוקולי יום מראש ולשמור במקרר. כך, ביום ההגשה כל מה שיישאר הוא לאחד את המרכיבים ולאפות.
אחסון, הקפאה והגשה מחדש
הכנתם פשטידה גדולה? מצוין! היא טעימה לא פחות גם ביום למחרת.
אחסון במקרר: ניתן לשמור את הפשטידה בכלי אטום במקרר עד 4 ימים.
האם אפשר להקפיא? בהחלט. לקבלת התוצאות הטובות ביותר, צננו את הפשטידה לחלוטין, חתכו למנות אישיות, עטפו כל מנה היטב בניילון נצמד ולאחר מכן ברדיד אלומיניום, והקפיאו. היא תישמר מצוין עד חודשיים.
החימום המושלם: כדי להחזיר לה את המרקם הפריך, מומלץ לחמם פרוסות בתנור שחומם מראש ל-160 מעלות למשך כ-10-15 דקות. הימנעו מחימום במיקרוגל, שעלול להפוך אותה לספוגית.