אם יש דבר אחד שחובבי האפייה לא בטוחים בו הוא ההבדל בין אבקת אפייה ואבקת סודה לשתייה. האם הם שני מצרכים זהים? האם ניתן תמיד להחליף אבקת אפייה בסודה לשתייה וליהפך? בכתבה הבאה נדבר על ההבדלים (המהותיים) בין אבקת אפייה ואבקת סודה לשתייה, ולא, הן ממש לא אותו הדבר.
מה זה אבקת סודה לשתייה?
אבקת סודה לשתייה היא בעצם בסיס שמתחיל את פעולתו כאשר בא במגע עם נוזל חומצי (כמו חומץ, יוגורט, לימון וכד'..). לא הרבה יודעים, אבל סודה לשתייה חזקה מאבקת אפייה פי 2. לא, זה לא אומר שהוספת סודה לשתייה לעוגה = עוגה גבוהה יותר, אתם רוצים להשתמש רק בכמות המספיקה בכדי ליצר תגובה כימית רצויה במתכון. יותר מידי סודה לשתייה תשאיר טעם לוואי מתכתי במאפים שלכם.
בעצם, עוגיות שנאפו עם סודה לשתייה יצאו פריכות ושטוחות, אבקת הסודה לשתייה לבד לא תעזור לעוגיות שלכם להתרומם, מה שצריך זה את השילוב המושלם בין סודה לשתייה ואבקת אפייה.
מתי כדאי להשתמש?
מלבד עוגיות, עוגות ומאפים, התגובה הכימית של סודה לשתייה תעזור לכם גם בבישול:
- כמות קטנה של סודה לשתייה מומלצת מאוד להכנת קבבים וקציצות שונות, אם אתם אוהבים את הקציצות שלכם אווריריות. קליק למתכון לקבב רומני עם סודה לשתייה.
- כאשר אתם מטגנים בצל, הוסיפו למחבת קמצוץ של סודה לשתייה, זה יאיץ את השחמתו ויקצר את זמן הטיגון כמעט בחצי.
בדיקת טריות: שפכו טיפת חומץ על 1/2 כפית אבקת סודה לשתייה, אם האבקה מבעבעת במר היא טרייה לשימוש.
מה זה אבקת אפייה?
אבקת אפייה היא בעצם תערובת של סודה לשתייה וחומצה יבשה (לפעמים גם עמילן תירס). בשונה מסודה לשתייה, אבקת האפייה מתחילה את פעולתה כאשר היא באה במגע עם נוזל כלשהוא וממשיכה את פעולתה כאשר היא מחוממת. עוגיות הנאפות עם אבקת אפייה יצאה אווריריות אך לא פריכות במיוחד, השילוב של סודה לשתייה (שנותנת את הפריכות) ואבקת אפייה (שנותנת את האווריריות) יצרו לכם את העוגייה המושלמת.
בדיקת טריות: ערבבו 1/2 כפית אבקת אפייה עם 1/4 כוס מים. אם המים מבעבעים לאחר מספר דקות, אבקת האפייה טרייה לשימוש.
אז איך ומתי מחליפים בין אבקת אפייה וסודה לשתייה?
לא פעם קרה שנתקעתם בלי אחד מהמרכיבים הנחוצים הללו במתכון, אבל המרת סודה לשתייה באבקת אפייה צריכה להיעשות בחכמה, כדי לא להרוס את המאפים כמובן.
המרת סודה לשתייה באבקת אפייה: הדרך הנכונה להמיר אבקת סודה לשתייה באבקת אפייה תיעשה ע"י הכפלת כמות הסודה לשתייה פי 2. בעצם, על כל כפית סודה לשתייה יש לשים 2 כפיות אבקת אפייה בכדי ליהנות מאותו האפקט.
המרת אבקת אפייה בסודה לשתייה: הנושא הזה מבלבל יותר, בזמן שאין כל בעיה להמיר סודה לשתייה באבקת אפייה, המרת אבקת אפייה בסודה לשתייה לא תמיד מייצרת תוצאה מוצלחת. יש הטוענים שפשוט לא ניתן להמיר אבקת אפייה בסודה לשתייה וזאת כיוון שסודה לשתייה פשוט לא מכילה את אותם חומרים כמו אבקת האפייה. יש הטוענים, ששילוב חצי מכמות אבקת האפייה במתכון יחד עם כמה טיפות לימון יצליח להחליף את אבקת האפייה. בכל מקרה, אם אתם מנסים להחליף, חשוב לוודא שהמתכון יכיל חומר חומצי כזה או אחר כמו לימון, יוגורט, חלב וכד'..
מתי לא להחליף בין השתיים?
אם אתם אמיצים, והחלטתם לנסות ולהחליף בין השתיים, הימנעו ממתכונים המכילים כמות זעירה של אבקת אפייה או סודה לשתייה, אלו מתכונים שלא מתאימים להחלפה ורוב הסיכויים שהתוצאה פשוט לא תהיה אותו הדבר.
שמרו על הטריות: לטיפים לאחסון אבקת אפייה וסודה לשתייה.