מתכון אותנטי לעלי גפן ממולאים באורז מלווה בסרטון הסבר על תהליך ההכנה. הטעם המיוחד מצדיק את שלבי ההכנה ואפשר לשתף את הילדים וליהנות מההכנה (ומהתוצאה) יחדיו.
מצרכים:
- 600 גרם עלי גפן למילוי.
למילוי עלי הגפן:
- 1 כוס שמן זית
- 500 גרם בצל קצוץ דק
- 25 גרם צנוברים
- 250 גרם אורז לבן שטוף ומסונן
- 1 כף גדושה רסק עגבניות
- 1 כף סוכר
- 1/2 כף מלח
- 1 כפית כמון
- 1 וחצי כפית פפריקה אדומה/חריפה
- 1 כפית פלפל אנגלי גרוס
- 2 כפיות סומאק
- 1 כפית מלח לימון
- 1 כף גדושה דומדמניות (לא חובה)
- 1 כף רכז רימונים חמוץ
- 1/2 כוס מים רותחים
לבישול:
- 50 מ"ל שמן זית
- 3/4 כוס מים רותחים
הוראות הכנה:
להכנת המילוי:
- מטגנים במחבת עם שמן חם בצל קצוץ כ – 8 דקות, עד להזהבה.
- מוסיפים בזה אחר זה את המרכיבים הבאים ומערבבים:
• צנוברים ואורז.
• רסק עגבניות.
• תבלינים, כולל דומדמניות.
• רכז רימונים. - מוסיפים מים רותחים ומערבבים היטב.
- מכסים את הסיר ומבשלים כ – 10 דקות, עד שהאורז סופג את כל הנוזלים.
- מכבים את האש ומקררים את המילוי.
להכנת עלי הגפן הממולאים:
- שוטפים את עלי הגפן בעדינות, על מנת להוציא מהם את המליחות.
- מניחים עלה גפן על משטח עבודה, כאשר הצד המחוספס כלפי מעלה.
- שמים 1/2 כף מהמילוי במרכז החלק העליון של העלה, כך שנשארים כשני סמ' מכל צד לקיפול העלה.
- מקפלים את החלק העליון של העלה על המילוי ומהדקים קלות.
- מקפלים את שני צידי העלה פנימה ומגלגלים כלפי מטה את העלה, עד לקבלת עלה מגולגל ומהדקים בעדינות.
- מרפדים תחתית סיר בעלי גפן פתוחים ומניחים עליהם את עלי הגפן הממולאים.
- חשוב להניח את העלים בצפיפות כך שהם לא ייפתחו בבישול.
- מוסיפים שמן ומים רותחים.
- מניחים מעל עלי הגפן מכסה סיר או צלחת שתהיה כמשקולת עליהם.
- מכסים את הסיר, מביאים לרתיחה ומבשלים כשעה על אש נמוכה.
- מכבים את האש וממתינים שעלי הגפן יתקררו.
- מעבירים למגש הגשה יפה, ניתן לשפוך מעל יוגורט קר ומגישים.