בצק שמרים הוא הבסיס לכל מאפה מוצלח. תהליך הכנת הבצק הוא לא מסובך לכשעצמו, אך מספיק שנחסיר פרט קטן אחד וזה יוכל לעלות לנו בכל הבצק.
8 טעויות נפוצות שהורסות את בצק השמרים שלכם
חשוב שנדע בדיוק מה לעשות ויותר מזה, מה לא לעשות, על מנת שנוכל לקבל את בצק השמרים החלומי הזה שכל כך חיכינו לו. הנה כמה דוגמאות לטעויות נפוצות שכדאי לא לחזור עליהן בפעם הבאה.
1. המתכון: זה אולי נשמע טריביאלי לרובינו אך למען האמת לא כולנו הולכים לפי המתכון וזה קורה לא מעט. המתכון נועד על מנת להנחות לפי שלבים מדויקים. למשל – אם כתוב לפזר את השמרים מעל ולא לשפוך הכל בבת אחת, כנראה שיש לזה סיבה מסוימת. אנחנו נוטים לחשוב שהכנת לחם ובצק היא לא דבר מסובך ואפשר "לעגל" פינות, אך האמת היא שאם לא נעשה את מה שכתוב במתכון בדיוק, נסתכן בתוצאה שונה ממה שחשבנו.
מתכון מומלץ >> עוגת שמרים עם שוקולד מנצחת
2. ההתפחה: בצק תופח בזמן מסוים לגודל מסוים וזה חשוב לדעת מתי לעצור. בהתפחה הראשונה הבצק אמור לגדול כפליים מגודלו ויש להיזהר שלא יגדל פי-3 מגודלו, אחרת בהתפחה השנייה לא יישארו לכם שמרים חיים ועל כן הבצק לא יתפח עוד, אלא ייהרס ועלול לצנוח בתנור.
3. טמפרטורת המים: טמפרטורת המים שאנחנו מוסיפים לשמרים חשובה ואף קריטית. הסיבה שהמים צריכים להיות חמים ולא רותחים היא פשוט מאוד כי טמפרטורה גבוהה מידי תהרוג את השמרים והבצק לא יתפח לעולם. אם יש לכם ספק, השאירו את המים בטמפרטורת החדר, הבצק עדין יתפח רק לאט יותר. שימו לב שהמים לא מעלים אדים או רותחים מידי, וודאו בעזרת מרפק, כמו שבודקים מים באמבטיה של תינוק.
מתכון מומלץ >> בצק לפיצה כמו המקצוענים
עוד מדריכי בצק מעניינים:
4. מקום התפחת הבצק: כאשר אנו מניחים את הבצק לתהליך התפיחה, חשוב לדעת באיזה מקום להניח אותו. הקפידו להניח את הבצק במקום חמים, אך לא חם מידי ומנגד גם לא במקום שיש בו רוח פרצים. הבצק צריך לנוח במקום חמים וחשוך. *הכי כדאי: להתפיח את הבצק בקערה גדולה עם מכסה, מתחת לשמיכת צמר בחדר שלכם.
מתכון מומלץ >> גביניות שמרים כמו במאפייה
5. כיסוי הבצק: הסיבה שצריך לכסות את הבצק במגבת לחה או במכסה היא על מנת לשמור על הבצק לח, שלא יתייבש. גם אם נניח מגבת מטבח יבשה על הבצק הוא עלול להתייבש, על כן חשוב לשים לב שאנחנו משתמשים במגבת לחה או מכסה כמו צלחת שנניח על הקערה כך שנדע בביטחון שהבצק לא יתייבש.
6. לישת הבצק: קשה מאוד ללוש את הבצק יתר על המידה, אין סיבה להפסיק את הפעולה לפני הזמן. אם נדמה לכם שהבצק לא מספיק רך ואלסטי, כנראה שאתם צודקים ויש להמשיך ללוש אותו עוד קצת. אם כתוב במתכון ללוש למשך עשר דקות, קחו עוד 2 דקות ספייר ואל תפחדו ללוש כל עוד אפשר. אם הבצק לא מספיק נמתח ודביק, הוא עלול להיהרס בתנור ולא יתפח בצורה היפה שלה חיכינו.
כדאי לקרוא >> שיטות להתפחת בצק שמרים בחורף
7. מדידת כמות הקמח: במידה והמתכון שלכם כולל בתוכו כמות קמח לפי גרם, כדאי מאוד להיעזר במשקל מטבח ולשקול את הקמח. כמות הקמח קריטית למתכון מאחר ויותר מידי קמח או מעט מידי עלול להרוס את הבצק.
מתכון מומלץ >> לחמניות כפריות מקמח מלא
8. אפיית הבצק: לפעמים התנור שלנו יכול "לעבוד" עלינו וגם אם נכוון ל-200 מעלות הוא לא תמיד יחמם בטמפרטורה הנכונה. אם יש לכם ספק בתנור שלכם, מומלץ מאוד להשיג מודד חום מיוחד לתנור על מנת שתהיו בטוחים שהתנור אכן מכוון על המעלות המדוייקות. בנוסף חשוב להקפיד להניח את הבצק במרכז התנור, שם מתרכז כל החום. אל תשכחו שכל תנור שונה מחברו, על כן תמיד חשוב להשתמש בעיניים ולבדוק את הבצק שלכם מידי פעם לפי צבע ומראה.
לסיכום: אל תפחדו לעשות טעויות, מטעויות לומדים. הכי חשוב להתנסות כמה שיותר עד לקבלת התוצאה המושלמת. הכנת בצק שמרים היא פשוטה ולא מסורבלת, חשוב לעקוב אחר המתכון במדויק וגם לא לפחד להשתמש באינטואיציה שלכם. במקרה הכי גרוע, התחילו מחדש ובטוח תשתפרו מפעם לפעם.