זרעי צ’יה: יתרונות בריאותיים מדהימים + 3 מתכונים

  פורסם בתאריך   על ידי   תגובה אחת

מקורם של זרעי הצ’יה נמצא במקסיקו, הצ’יה גדלים על צמח מדברי בשם Salvia hispanica. זרעי הצ’יה קיבלו את הכינוי “כח” ע”י בני המאיה ואף נאכלו ע”י לוחמים לפני הקרב על מנת שיקבלו אנרגיה להילחם.

בדומה לזרעי הפשתן, זרעי הצ’יה מלאים בכל טוב – הם מכילים חומצות שומן חיוניות כמו אומגה 3, וויטמינים ומינרלים רבים אשר חיוניים לגוף ולבריאות.

יתרונות בריאותיים מדהימים של זרעי הצ’יה

אין פלא שזרעי הצ’יה התברגו גבוה ברשימת המאכלים המזינים והבריאים בעולם ונחשבים למזון על, הנה כמה סיבות לכך.

נוגדי חמצון
זרעי הצ’יה מלאים בנוגדי חמצון הידועים ביכולתם להילחם ברדיקלים חופשיים שיכולים לגרום למחלות חמורות כמו סרטן. חשוב לצרוך מאכלים שמכילים נוגדי חמצון על מנת למנוע מחלות ולחזק את אנרגיית הגוף. עוד מאכלים שמכילים נוגדי חמצון.

סיבים תזונתיים
זרעי הצ’יה מכילים סיבים ונחשבים למאכל נטול פחמימות כמעט לגמרי. הם תורמים לתחושת שובע לאורך זמן. לעומת זאת, הם עשירים בסיבים תזונתיים שמתעכלים בקלות במערכת העיכול והם אינם מאיימים על הלב או על רמות כולסטרול גבוה. לכן, צריכה יומית של סיבים חשובה לבריאות.



מקור לחלבון
בזרעי הצ’יה נמצאת כמות גדולה של חלבון בנוסף לחומצות האמינו, אשר מסייעות לבניה מחודשת של השרירים, להפחתת מתח ומומלצת מאוד לשילוב בתפריט דיאטה במיוחד למתאמנים. בנוסף, כמות החלבון שמצויה בצ’יה הופכת אותה למומלצת גם בתפריט של צמחוניים / טבעוניים. קליק לרשימת מקורות חלבון מן הצומח.

ירידה במשקל
מאחר וזרעי הצ’יה מלאים בכל כך הרבה חלבון וסיבים תזונתיים, הם יכולים לסייע להורדת המשקל. הסיבים הנמצאים בזרעים מכילים כמות גדולה של מים, מה שגורם להם להתרחב בקיבה: מסייע לתחושת שובע ומאט את תהליך ספיגת המזון.

אומגה 3
למרבה הפלא, זרעי הצ’יה מכילים כמות גדולה יותר של אומגה 3 מדג הסלמון. עם זאת, ישנם כמה סוגים שונים של אומגה 3, לכן חשוב לצרוך אותם ממספר מקורות מזון.

עור פנים בריא
עקב ריבוי נוגדי החמצון שמכילים זרעי הציה, מחקרים טוענים שצריכת זרעי צ’יה יכולה לתרום למראה עור בריא יותר ומניעת הזדקנות מוקדמת של עור הפנים וריבוי קמטים. נוגדי החמצון פועלים במניעת דלקות ומזרזים את תהליך ההחלמה של העור. עוד מאכלים שישמרו על עור הפנים.

מערכת העיכול
זרעי הצ’יה מכילים סיבים תזונתיים רבים אשר חיוניים לסיוע מערכת העיכול ובאיזון כמות האינסולין בדם. הסיבים המצויים בגרעיני הצ’יה תורמים לתהליך עיכול מהיר ובריא יותר ועל כן יציאות מסודרות יותר, מה שתורם לניקוי רעלים וחילוף חומרים סדיר.



בריאות השיניים
מאחר וזרעי צ’יה מלאים בסידן, זרחן, וויטמין A ואבץ, הם מסייעים רבות בבריאות השיניים שלנו. סידן הוא המרכיב החיוני לבניית עצם השן ושמירת בריאותה, האבץ מונע הצטברות אבנית ופלאק בשיניים ובנוסף מסייע בהרחקת חיידקים הגורמים לריח פה לא נעים.

מתכונים בריאים וטעימים עם זרעי צ’יה

עכשיו שלמדנו על סגולותיהם המדהימות של זרעי הצ’יה, הגיע הזמן לדבר אל הבטן. מה ניתן להכין מזרעי צ’יה? כמה רצוי לשים? ומה הכי טעים?

מתכון לפודינג מתוק עם זרעי צ’יה

פודינג זרעי צ'יה מלא בבריאות

דרך נהדרת להמתיק את היום ולמלא את הגוף בסיבים תזונתיים ואומגה 3. מתכון קל וטעים במיוחד לפודינג מתוק שמתאים גם לטבעוניים.

מצרכים

  • 2 כוסות חלב קוקוס
  • ½ כוס זרעי צ’יה
  • ½ כפית תמצית וניל
  • ¼ כוס סירופ מייפל או סילאן
  • ¼ כפית אבקת קינמון (אופציה)
  • בננות ואגוזי מלך להגשה

אופן ההכנה

  1. טחנו בבלנדר את כל המצרכים מלבד זרעי הצ’יה וערבבו על מהירות גבוה עד לקבלת מרקם חלק.
  2. הוסיפו את התערובת אל זרעי הצ’יה וערבבו יחד בתוך קערה.
  3. מזגו את כל הנוזל לתוך צנצנת והכניסו למקרר ל-4 שעות לפחות, או השאירו לכל הלילה. כך תוכלו לקום בבוקר למרקם ג’לי אחיד וליהנות מארוחת בוקר קלילה, מתוקה, ומשביעה.
  • טיפ לשדרוג הפודינג: לפודינג פירות – ניתן להוסיף פירות קפואים כמו חמוציות, אוכמניות, או כל פרי קר שבא לכם. זה מוסיף המון לטעם ולמראה הפודינג. אפשר להכניס את הפירות לבלנדר עם כל המצרכים של הפודינג או לקשט מעל אחרי הכנת הפודינג.



מאפינס זרעי צ’יה עם גזר ותפוחים

מאפינס מתוק עם זרעי צ'יה

אם אתם אוהבים את הדברים הקלים שמכינים ממש במהירות ותמיד מצליחים, זה המתכון בשבילכם.

מצרכים

  • 100 גרם גזר קלוף ומגורד
  • 75 גרם תפוחים קלופים ומגורדים
  • 1כפית קינמון טחון
  • 1 גרדת לימון שלם
  • 3 כפיות זרעי צ’יה
  • 120 גרם סוכר חום
  • 6 כפות שמן זית
  • 2 ביצים
  • 120 גרם קמח תופח
  • ½ כפית אבקת אפיה
  • ½ כפית אבקת סודה לשתיה
  • 1 כף שיבולת שועל

אופן ההכנה

  1. נחמם תנור ל-180 מעלות ונמקם את עטיפות המאפינס בתוך תבנית המאפינס.
  2. נערבב בקערה גדולה גזר ותפוחים מגורדים, קינמון, גרדת לימון, זרעי צ’יה, סוכר, ¼ כפית מלח, שמן וביצים עד לקבל תערובת אחידה.
  3. נניח את הקערה בצד ל-5 דקות עד שזרעי הצ’יה יתרחבו מעט ובנתים ננפה את הקמח עם אבקת אפיה ואבקת סודה לשתיה בקערה נפרדת.
  4. מערבבים את תערובת הגזר עם המצרכים היבשים עד לקבלת בלילה, מחלקים באופן שווה בין כל עטיפות המאפינס ומפזרים מעל שיבולת שועל.
  5. נכניס לתנור למשך 15 דקות עד שהמאפינס תפחו והזהיבו, נוציא מהתנור ונצנן למשך 5 דקות לפני ההגשה.

פנקייק צי’ה בריא וטעים במיוחד

פנקייק זה פנקייק, לא באמת משנה איך תכינו אותו – הוא ייצא טעים. אז למה שלא תוסיפו לו את מזון העל המופלא הזה?

מצרכים:

  • 2 ביצים M
  • 240 מ”ל חלב (כוס אחת)
  • 3 כפיות זרעי צ’יה
  • גרידה מחצי לימון
  • 50 גרם חמאה
  • 50 גרם סוכר לבן (1/4 כוס)
  • 210 גרם קמח לבן (1.5 כוסות)
  • 7 גרם אבקת אפייה (כף שטוחה)
  • קורט מלח
  • שמן לטיגון

אופן ההכנה:

  1. מכינים 2 קערות.
  2. בקערה הראשונה טורפים ביצים, חלב, חמאה וסוכר עד לקציפה תפוחה, מוסיפים את גריד הלימון זרעי הצ’יה ומערבבים.
  3. מניחים את הבלילה בצד למשך 5 דקות, בשלב הזה זרעי הצ’יה יתחילו להתרכך.
  4. בקערה השנייה מערבבים קמח, אבקת אפייה ומעט מלח.
  5. מאחדים את הקערות ע”י העברת הנוזלים לקערת היבשים וממשיכים לערבב עד שנוצרת בלילה לא סמיכה מידי.
  6. מחממים מחבת פנקייק (או מחבת רחבה רגילה) עם מעט שמן.
  7. יוצקים למחבת חצי מצקת מבלילה הפנקייק.
  8. מטגנים כ-40 שניות והופכים צד.
  9. מטגנים גם מהצד השני וכשמוכן מעבירים לצלחת ההגשה.

עוד בבריאות:

 

שיתוף

תגובה אחת

  1. מאמא :

    תודה ענקית על מתכון פרינג צ’יה.סוף סוף הילדים יוכלו זרעי ציה.הם קיבלו פודינג” “פטל” מורכב מדובדבנים קפואים תמרים ואפרסק.והזרעים של צ’יה התחפסו גרעיני פטל .

תגובות

כתובת האימייל שלך לא תפורסם בפומבי. שדות חובה מסומנים *