קמח כוסמין: אפייה נכונה • טיפים • מתכונים מנצחים

  פורסם בתאריך   על ידי   42 תגובות

לחם כוסמין, עוגיות, מאפים ואפילו פסטה. בזמן שקמח כוסמין הופך פופולארי יותר ויותר, הוא גם נוטה ליצור סוג של בלבול אצל חלק מהבשלנים. האם מדובר בסוג של חיטה? האם קמח הכוסמין מכיל גלוטן? ואיך בכלל משתמשים בו? בכתבה הבאה תמצאו את כל המידע הנחוץ על קמח כוסמין + 9 מתכונים טעימים ומגוונים.

אז מה זה קמח כוסמין?

הכוסמין נראה מעט כמו שעורה והוא בצבע אדום. יש לו טעם עדין. הכוסמין הוא בעצם דגן עתיק שהפך לאחרונה פופולרי במיוחד לאלו ששומרים על אורח חיים בריא. הוא מספק אלטרנטיבה טובה לחיטה וניתן להכין ממנו כמעט כל מאפה שניתן להכין מקמח לבן. הכוסמין מתאים גם לדיאטת גלוטן, הוא מכיל כמות מופחתת של גלוטן, כך שצליאקים ורגישים לגלוטן עדיין צריכים להימנע ממנו.

עוד מצרכים בריאים שכדאי להכיר:

למה כדאי להשתמש בקמח כוסמין?

טעם הכוסמין עדין, מתקתק ומעט אגוזי. הוא מזכיר את טעמו של הקמח הקמלא, אך בלי המרירות והכבדות המוכרת. בעצם, מאפים עם קמח כוסמין בדרך-כלל יוצאים רכים ועדינים. מלבד תכונות הטעם שלו, הכוסמין בריא יותר מקמח לבן, הוא עשיר בויטמינים ומינרלים כמו מגנזיום, סידן, ברזל, אבץ, ויטמין E ועוד.. כמו כן, הכוסמין עשיר בחלבון, דל בקלוריות ויותר קל לעיכול (בהשוואה לקמח לבן). אם אתם קצת מתקשים לעכל מאפים מחיטה, אם אתם רוצים לקצץ בגלוטן או שאתם סתם רוצים לבחור באורח חיים בריא יותר, הכוסמין עשוי להיות בחירה טובה עבורכם.



איך לאפות עם קמח כוסמין?

את רוב המתכונים המכילים קמח לבן ניתן בקלות להפוך למתכוני כוסמין: עוגות, עוגיות, פסטה, לחמים ומאפים שונים. אך לפני הכל חשוב לזכור – הגלוטן בכוסמין שברירי יותר מאשר בחיטה, כדי לצלוח אפייה עם קמח כוסמין ישנם כמה שינויים שצריך לעשות.

כמות המים: שימו לב לכמות המים בה אתם משתמשים. כאשר אופים עם כוסמין, כמות המים חשובה במיוחד. יותר מידי מים יהפכו את הבצק לדביר וחלש, בזמן שמעט מידי מים יהפכו אותו ליבש וקשה. רוצים להמיר מתכון לשימוש בקמח כוסמין? השתמשו באותה כמות קמח כוסמין והפחיתו ב- 25% את כמות המים בהשוואה לקמח חיטה.

ערבוב: הכוסמין דורש אקסטרה זהירות בערבוב ולישה, ערבוב יתר של בצק כוסמין יהפוך אותו לקשה מידי ויגרום לו להישבר בעת האפייה. דקות הערבוב בראשונות הן קריטיות – מהרגע שהוספתם את המים לקמח, ערבבו כ-4 דקות רצופות במהירות בינונית.

תבנית: כמו שאתם יודעים, קמח כוסמין מכיל כמות מופחתת של גלוטן, לכן, יש לבחור בתבנית הרצויה ולעזור לו לשמור על המבנה. עוגות עם קמח כוסמין יש לאפות בתניות המתאימות להן (תבנית ארוכה, עגולה או מרובעת). לחמי כוסמין מומלץ להכין בתבניות לחם ארוכות.

אחסון: מאפים מקמח כוסמין נוטים להיות שבירריים יותר ממאפי חיטה. פסטה מקמח כוסמין תישמר בכלי אטום מקרר בין 3-5 ימים. לחמים ועוגות ניתן לשמור בשקיות נייר בטמפרטורת החדר עד 5 ימים או בשקיות ניילון אוטומות במקפיא. עוגיות מקמח כוסמין יש לשמור בצנצנת אטומה בטמפרטורת החדר.



מה ניתן להכין עם קמח כוסמין?

אחרי שלמדנו איך לאפות נכון עם קמח כוסמין, הנה 9 מתכונים טעימים במיוחד עם קמח כוסמין: עוגיות, לחמים, מאפינס, פסטה ביתית ועוד..

לחמים ולחמניות מקמח כוסמין

לחמי כוסמין הם לחמים בריאים, טעימים ורכים. לחמי הכוסמין מומלצים לאלו הרוצים להפחית בגלוטן ובסוכרים וניתנים לשדרגו בקלות ע”י מבחר תוספות מתאימות כמו אגוזים, זרעי פשתן, חמוציות ועוד..

spelled bread

מתכון ללחם כוסמין מוצלח וקל להכנה

Spelt flour buns

מתכון ללחמניות כוסמין שילדים אוהבים

פסטות ביתיות מקמח כוסמין

מכונות הפסטה מזמן כבר נכנסו למטבח הביתי וזה דבר נפלא! הכוסמין משתלב היטב בתחום הפסטה וניתן להכין איתו אין ספור פסטות ביתיות בריאות יותר.

spelt pasta recipe

מתכון לפסטה כוסמין ביתית

עוגות ומתוקים עם קמח כוסמין

עוגה בחושה היא העוגה המושלמת לאפייה עם קמח כוסמין, עוגות בחושות הן קלות להכנה וניתן בקלות להמיר כמעט כל מתכון של עוגה בחושה לעוגת כוסמין.

vegan carrot muffins

מתכון לעוגות גזר אישיות מקמח כוסמין

100 calories Muffins

מתכון למאפינס בננות מתוקים מקמח כוסמין

עוגיות כוסמין

כמו עוגות, גם מגוון מתכוני עוגיות ניתנים להכנה בקלות עם קמח כוסמין. עוגיות טחינה, אגוזים, ועוד עוגיות נהדרות שניתן בקלות להתאים לסוכרתיים ולהפוך לעוגיות בריאות יותר.

Healthy Biscotti cookies

מתכון לעוגיות ביסקוטי מקמח כוסמין

מאפים נוספים עם קמח כוסמין

מלבד עוגות, עוגיות, פסטות ולחמים. קמח הכוסמין מתאים לאפייה של מגוון רחב של מאפים החל ממאפינס מלוחים ועד לפיתות כוסמין. הנה כמה מתכונים למאפים מעולים מקמח כוסמין.

nan bread

נאן – לחם הודי שטוח במחבת

blintzes

מתכון לבלינצ׳ס קינמון בריאים מקמח כוסמין

zucchini muffins spelled flour

מאפינס קישואים וגבינות מקמח כוסמין

יש לכם טיפים נוספים לאפייה נכונה עם קמח כוסמין? שתפו אותנו בתגובות!

קטגוריות: אפייה, בריאות, כללי

שיתוף

אולי יעניין אותך...

42 תגובות

  1. חנה אגאי :

    המתכונים נפלאים יותר זול בבית להכין.

  2. שרה :

    רוצה מתכונים למייל שלי מתכונים בריאים תודה מראש.שרה

  3. גליה רחמני :

    מעניין. אהבתי את הכתבה על הקמח כוסמין.

  4. שושי :

    תודה רבה! אני משתמשת המון בקמח כוסמין ושמחתי לראות את הדף הזה

  5. אתי :

    את הפסטה שמכינים איך מאחסנים ? במקרר ? ולכמה זמן?

  6. אורית :

    אשמח מאד לקבל מתכונים מקמח כוסמין למייל וכל סוכר אני ממירה לאגבה או סילן או דבש או תמרים הכל 100% ללא תוספת סוכר .

  7. עדנה :

    האם אין ביצים במאפינס קשואים וגבינות מקמח כוסמין ??

  8. אילנית חן :

    כמה זמן אפשר להשאיר קמח כוסמין במקפיא אם בכלל?

  9. שרה רוזן :

    כתבה מענייינת. האם אפשר לקבל מתכונים עם קמח כוסמין למייל?

    • רחל מייזלס :

      היי אני עובדת הרבה עם קמח אוסטין יוצא לי ממש טוב לא פחות מ ק מח רגיל
      אשמח למתכונים

  10. שמואל :

    נשמע נהדר אלא שהשאלה שלי מתמקדת בקמח כוסמין שהונבטו דהינו לא ממש קמח כי אם העיסה המתקבלת מגרעיני כוסמין מונבט .

  11. תודה. משתמשת בקמח כוסמין. עזרת לי להעמיק את ההכרות עם האפשרויות שקמח הכוסמין מציע לנו..

    • היי רשה, תודה רבה על הפרגון.
      שמחה שהעמקתי לך את הידע על קמח הכוסמין.
      ועכשיו נשאר רק להתחיל לאפות איתו 🙂

  12. וינטר דבורה :

    היתי מאוד מעוניינת לקבל למייל מתכונים לעוגות על בסיס קמח כוסמין

    • שולי :

      התעשרתי בידע רב,הכל ברור ומובן, וכמובן טעים ובריא
      אשמח לקבל מתכונים במייל של מאפים וכן מאפים שילדים אוהבים, תודה תודה!!!

  13. כוכב :

    טעים מאד, אשמח לקבל למייל מתכונים נוספים רק של קמח כוסמין, עוגיות ועוגות אפילו בלי שמרים תדה

  14. ליבנת :

    עכשיו אכלתי לחם כוסמין שקניתי בחצי חינם אבל אנסה להכין בבית. מאד טעים..

  15. נאוה :

    מידע חשוב.תודה
    אך מדוע לא מופיעים המתכונים?

  16. ציפי :

    התמונות של המאפים מדהימות, אבל איפה המתכונים?! אני לא מוצאת שום קישור מתחת לתמונות.

  17. תמרה :

    לא רואה קישורים למתכונים

  18. גבי :

    אני עוד לא הישתמשתי בקמח כוסמין אשמח לקבל מתכונים תודה

  19. בלה :

    אשמח לקבל מתכונים עם קמח כוסמין!
    תודה על הכתבה המעניינת!

  20. Talya :

    שלום לך,
    אהבתי מאוד את המתכונים שלך אשמח לקבל עוד מתכונים לאימל שלי .

  21. עדית :

    אחרי שקראתי את הכתבה, מצאתי פסטה וספגטי מוכן מקמח כוסמין כי אין לי את המכונה. אני מניחה שהביתית טובה יותר, אבל בכל מקרה תודה על המידע החשוב.

  22. ענתי :

    תודה על המידע. רוצה להתחיל כן לאפות עם קמח כוסמין.
    מה מידת הכוס ששמים למים בלחמניות הכוסמין? והאם אין צורך ללוש 10 דקות כמו בקמח לבן?תודה

  23. רינה כהן :

    משתמשת במתכון של לחם הכוסמין. היחס בין הקמח למים לא סביר. 250 מל”ל לקילו קמח מעט מידי בעליל. שניתי ל-2 עד 3 כוסות מים.
    אשמח לתשותכם.
    רינה

  24. דבורה :

    תודה רבה על המתכונים. רציתי לשאול אם אפשר להמיר בלחמניות את כמות הקמח הלבן לקמח כוסמין ? וכן רציתי לבקש לשלוח לי מתכונים למייל.

  25. רויטל :

    תודה רבה על המתכונים , אשמח לקבל מתכונים נוספים למייל (במיוחד שילדים יאהבו )

  26. ענתי :

    היי.אף פעם לא השתמשתי בקמח כוסמין . כשהלכתי לקנות הלכתי לאיבוד .יש קמח כוסמין מלא. יש כוסמין אורגני ויש קמח 70 אחוז כוסמין. מה צריך? איך רשום על הקמח?תודה

  27. רחל :

    מדהים וטעים אני אשמח לקבל מתכונים לאימייל

  28. פנינה :

    האם יש מתכון ללחם ללא שמרים עם קמח קוסמין?

תגובות

כתובת האימייל שלך לא תפורסם בפומבי. שדות חובה מסומנים *