לחם כוסמין, עוגיות, מאפים ואפילו פסטה. בזמן שקמח כוסמין הופך פופולארי יותר ויותר, הוא גם נוטה ליצור סוג של בלבול אצל חלק מהבשלנים. האם מדובר בסוג של חיטה? האם קמח הכוסמין מכיל גלוטן? ואיך בכלל משתמשים בו? בכתבה הבאה תמצאו את כל המידע הנחוץ על קמח כוסמין + 9 מתכונים טעימים ומגוונים.
אז מה זה קמח כוסמין?
הכוסמין נראה מעט כמו שעורה והוא בצבע אדום. יש לו טעם עדין. הכוסמין הוא בעצם דגן עתיק שהפך לאחרונה פופולרי במיוחד לאלו ששומרים על אורח חיים בריא. הוא מספק אלטרנטיבה טובה לחיטה וניתן להכין ממנו כמעט כל מאפה שניתן להכין מקמח לבן. הכוסמין מתאים גם לדיאטת גלוטן, הוא מכיל כמות מופחתת של גלוטן, כך שצליאקים ורגישים לגלוטן עדיין צריכים להימנע ממנו.
עוד מצרכים בריאים שכדאי להכיר:
למה כדאי להשתמש בקמח כוסמין?
טעם הכוסמין עדין, מתקתק ומעט אגוזי. הוא מזכיר את טעמו של הקמח הקמלא, אך בלי המרירות והכבדות המוכרת. בעצם, מאפים עם קמח כוסמין בדרך-כלל יוצאים רכים ועדינים. מלבד תכונות הטעם שלו, הכוסמין בריא יותר מקמח לבן, הוא עשיר בויטמינים ומינרלים כמו מגנזיום, סידן, ברזל, אבץ, ויטמין E ועוד.. כמו כן, הכוסמין עשיר בחלבון, דל בקלוריות ויותר קל לעיכול (בהשוואה לקמח לבן). אם אתם קצת מתקשים לעכל מאפים מחיטה, אם אתם רוצים לקצץ בגלוטן או שאתם סתם רוצים לבחור באורח חיים בריא יותר, הכוסמין עשוי להיות בחירה טובה עבורכם.
איך לאפות עם קמח כוסמין?
את רוב המתכונים המכילים קמח לבן ניתן בקלות להפוך למתכוני כוסמין: עוגות, עוגיות, פסטה, לחמים ומאפים שונים. אך לפני הכל חשוב לזכור – הגלוטן בכוסמין שברירי יותר מאשר בחיטה, כדי לצלוח אפייה עם קמח כוסמין ישנם כמה שינויים שצריך לעשות.
כמות המים: שימו לב לכמות המים בה אתם משתמשים. כאשר אופים עם כוסמין, כמות המים חשובה במיוחד. יותר מידי מים יהפכו את הבצק לדביר וחלש, בזמן שמעט מידי מים יהפכו אותו ליבש וקשה. רוצים להמיר מתכון לשימוש בקמח כוסמין? השתמשו באותה כמות קמח כוסמין והפחיתו ב- 25% את כמות המים בהשוואה לקמח חיטה.
ערבוב: הכוסמין דורש אקסטרה זהירות בערבוב ולישה, ערבוב יתר של בצק כוסמין יהפוך אותו לקשה מידי ויגרום לו להישבר בעת האפייה. דקות הערבוב בראשונות הן קריטיות – מהרגע שהוספתם את המים לקמח, ערבבו כ-4 דקות רצופות במהירות בינונית.
תבנית: כמו שאתם יודעים, קמח כוסמין מכיל כמות מופחתת של גלוטן, לכן, יש לבחור בתבנית הרצויה ולעזור לו לשמור על המבנה. עוגות עם קמח כוסמין יש לאפות בתניות המתאימות להן (תבנית ארוכה, עגולה או מרובעת). לחמי כוסמין מומלץ להכין בתבניות לחם ארוכות.
אחסון: מאפים מקמח כוסמין נוטים להיות שבריריים יותר ממאפי חיטה. פסטה מקמח כוסמין תישמר בכלי אטום מקרר בין 3-5 ימים. לחמים ועוגות ניתן לשמור בשקיות נייר בטמפרטורת החדר עד 5 ימים או בשקיות ניילון אוטומות במקפיא. עוגיות מקמח כוסמין יש לשמור בצנצנת אטומה בטמפרטורת החדר.
מה ניתן להכין עם קמח כוסמין?
אחרי שלמדנו איך לאפות נכון עם קמח כוסמין, הנה 9 מתכונים טעימים במיוחד עם קמח כוסמין: עוגיות, לחמים, מאפינס, פסטה ביתית ועוד..
לחמים ולחמניות מקמח כוסמין
לחמי כוסמין הם לחמים בריאים, טעימים ורכים. לחמי הכוסמין מומלצים לאלו הרוצים להפחית בגלוטן ובסוכרים וניתנים לשדרגו בקלות ע"י מבחר תוספות מתאימות כמו אגוזים, זרעי פשתן, חמוציות ועוד..
מתכון ללחם כוסמין מוצלח וקל להכנה
מתכון ללחמניות כוסמין שילדים אוהבים
פסטות ביתיות מקמח כוסמין
מכונות הפסטה מזמן כבר נכנסו למטבח הביתי וזה דבר נפלא! הכוסמין משתלב היטב בתחום הפסטה וניתן להכין איתו אין ספור פסטות ביתיות בריאות יותר.
עוגות ומתוקים עם קמח כוסמין
עוגה בחושה היא העוגה המושלמת לאפייה עם קמח כוסמין, עוגות בחושות הן קלות להכנה וניתן בקלות להמיר כמעט כל מתכון של עוגה בחושה לעוגת כוסמין.
מתכון לעוגות גזר אישיות מקמח כוסמין
מתכון למאפינס בננות מתוקים מקמח כוסמין
עוגיות כוסמין
כמו עוגות, גם מגוון מתכוני עוגיות ניתנים להכנה בקלות עם קמח כוסמין. עוגיות טחינה, אגוזים, ועוד עוגיות נהדרות שניתן בקלות להתאים לסוכרתיים ולהפוך לעוגיות בריאות יותר.
מתכון לעוגיות ביסקוטי מקמח כוסמין
מאפים נוספים עם קמח כוסמין
מלבד עוגות, עוגיות, פסטות ולחמים. קמח הכוסמין מתאים לאפייה של מגוון רחב של מאפים החל ממאפינס מלוחים ועד לפיתות כוסמין. הנה כמה מתכונים למאפים מעולים מקמח כוסמין.
מתכון לבלינצ׳ס קינמון בריאים מקמח כוסמין
מאפינס קישואים וגבינות מקמח כוסמין